Metanoia Üzerine

  Merhaba sevgili okur. Bloguma hoş geldin. Bu blogta kendimi ve yazılarımı sınırlamayacağımı bilmeni isterim. Aslında belki geç kalınmış bir adım olacak bu benim için ancak gelişen teknolojiye ayak uydurup yazılarımı bir blog hesabına taşımak istedim. Burada METANOIA'mı gerçekleştirirken okuyucuya ulaşabilirsem şayet, ne mutlu bana :) O zaman bloguma adını verdiğim ve benim için sihirli bir kelime olan Metanoia ile başlayalım.

Kişinin fikirlerini değiştirmesi, yeniden doğması, kalbinin dönüşümü ve ruhunun devrimi anlamlarına gelir Metanoia.
  Teolojide; kişinin hatalarından arınıp tövbe etmesi anlamına gelirken Psikolojide ise bu kavramı ilk kez William James kullanmıştır. Jung bu kavramı geliştirerek ruhun kendini onarması şeklinde ifade etmiştir.
Bu kavram Edebiyatta Paulo Coelho'nun Casus adlı kitabında karşımıza şu alıntı ile gelir:
''Yunanların, içinde birçok karşıtlık taşıyan bir sözcüğü var: Metanoia. Bazen pişmanlık ve nedamet anlamına gelir;yaptığımız hataları tekrarlamayacağımıza dair verdiğimiz söz, bir tövbe gibidir. Bazense bildiğimizin ötesine gitmeyi ifade eder, bilinmezle yüzleşmeyi simgeler, hatıralardan arınmış bir halde, sonraki adımı tahmin edemeden...''
   Hayatımızda pek çok kez kırılma noktası yaşarız. Bu kırılma noktalarının en temel nedeni kişinin yaşamını sorgulamasından gelir. İnsan yaşamının en yıkıcı anlarından biridir bu. Kim olduğunun farkına varmaya başladığın an, kim olduğunu anladığın an ya da varoluş sebebini çözmeye çalıştığın an! 
  Bir şeylerin farkına varmaya başladıkça her zaman devamı gelir. Kendini aşmak, zincirlerinden kopmak istersin böyle anlarında. Tüm benliğinle, ruhunla ve kalbinle değişmek, iyileşmek, hatalarından arınmak ve kendine yeni hatalar yapabilme fırsatı tanımak istersin özgürleşebilmek için. İşte o an zihninde gerçekleşir METANOIA. Tebrikler, bu andan itibaren dönüştünüz. Zihninizin duvarlarını aşmaya başlayacaksınız birer birer. Hadi, yine yeniden başla hayatına.

  Umut verici bir kavramdır Metanoia. İnsan yaşamına bahşedilmiş bir ödüldür bana kalırsa. Hayatında sadece bir kez ölürsün ancak yaşamın son bulmadan önce, Metanoia sayesinde pek çok kez yeniden doğabilir, farklı yaşamlarda bulabilirsin benliğini. Çünkü hiçbir şey aynı kalmaz. Her şey değişir. İçinde bulunduğun dünya, fikirlerin, zevklerin, duyguların... Sil baştan yaratabilirsin ruhunu. Bu senin Metanoian, aş kendini!

Yorumlar

  1. Ferah bir girişle gönüllere merhaba demişsin İlgenciğim, ne de güzel olmuş bu bizler için. Yazılarının devamında içindeki kaynağın dolup taşmasını, kendini ihtiyacın olan kitaplarla, filmlerle bazen müziklerle beslemeni diliyorum. Her birimiz, zaman zaman ne çok farklı şeye ihtiyaç duyarız. İşte o gereksindiğimiz karşımıza çıkınca, derde deva olur ya, o hissi her birimize yaşatmanı da dilerim. Uzun ömürlü bir blog olması dileğiyle. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de kendin gibi naif bir yorumla merhaba demişsin canım arkadaşım. Güzel dileklerin ve desteğin için teşekkür ederim. Yorumunla çiçekler açtırdın ruhumda. İnşallah :)

      Sil
  2. "Hayat, enfes anlardan oluşan kısa ve tatsız bir dönemdir."

    Diyor Oscar Wilde sende bu kisa tatsiz ve enfes hayatinda gezdigin bildiklerin gorduklerini paylasip ufuklarimiza uzun sure etmen katki vermen dilegiyle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru söylemiş. İlginiz için teşekkür ederim :)

      Sil
  3. Merhaba İlgen, bloğun senin için de bizler için de faydalı olur umarım. İnsan en iyi öğretirken öğrenirmiş. Bu değerli kelimeyi buraya yazarak kelime hazneme kazandırdığın için teşekkür ederim.

    Varoluş acısının başlangıç noktası da bitiş noktası da insanın kendisi olunca uzaktan kolay içe varınca ne de zor değil mi? Kendimizi gerçekleştirmek adına onca yol kat ederken kendimize uzak kalışımızın, kendimize varamayışımızın miladını bu değerli kelimeyle başlatabiliriz.

    Başarılar dilerim arkadaşım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mearsault, Camus'e selamlar :)) ne güzel bir yorum ve kıymetli düşünceler bunlar, söylediklerinde çok haklısın. Desteğin için teşekkür ederim arkadaşım.

      Sil
  4. 1k ailesinden ortak takip ettiğimiz bir arkadaşın yorumu ile sayfama düştünüz. Yazmayı seven biri olarak elbette ki okuyacaksın:) giriş için çok anlaşılır çok sade akıcı ve düzgün cümleler ile baslamissiniz. Çok beğendim başarılar sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuyacaktim olacaktı, telefon azizliği:)

      Sil
    2. Merhaba ah ne hoş olmuş öyleyse hoş geldiniz :) beğenmenize sevindim çok teşekkür ederim. Kucak dolusu sevgiler :))

      Sil
  5. ya ruh diye birşey yoksa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ruh diye bir şeyin olduğuna inanıyorum. Siz inanmayabilirsiniz buna tabii :)

      Sil
    2. Bence ruh dediğimiz şey bilincin ta kendisi :)

      Sil
    3. Bence ikisi bambaşka şeyler :)

      Sil
    4. Ruh, bilinci kullanır. Ruh sonsuz, bilinç şimdiki zamandadır. Bilinç, ruhun düşüncelerini kendine saklayandır :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Küçük Bir Masal

Kur’an’a Bakış